Honung köpt i affären har en hållbarhet på 2-3 år i oöppnad förpackning. Sannolikt håller den sig betydligt mycket längre om den förvaras på rätt sätt. Eventuell märkning anger bäst före datum men det som sker med tiden är att den kan mörkna, tappa smak, skikta sig eller jäsa men den är alltid ätbar. Skulle den mot förmodan inte smaka gott kan den alltid användas i matlagning eller bakning.

Rimfrostmönster uppstår ibland på insidan av glaset i honungsburken. Rimfrostliknande mönster är ganska vanligt på honung och är inte mögel som man lätt kan tro.
”Rimfrosten” syns som små ljusa kristaller på glasets insida. Rimfrostmönster kan uppstå om honung med låg vattenhalt förvaras i låga temperaturer. Det kan också bero på honungens egenskaper och hur den hanteras. Fylls rå honung i glas utan att värmas, röras och ympas uppstår ofta rimfrostmönster. På fabriksgjord honung som är välrörd, ympad och lätt värmd uppträder rimfrost mer sällan. Honungen kan värmas lätt i vattenbad eller mikrovågsugn och röras om så smälter rimfrosten bort men den är enbart kosmetisk och visar att produkten är mycket bra då man eftersträvar så låg vattenhalt som möjligt. Högsta tillåtna vattenhalt är 20% eftersom honungen tenderar att börja jäsa därutöver.

Du kan göra kristalliserad honung flytande igen genom att försiktigt värma den i vattenbad till mellan 35-45 grader. Över 45 grader dör honungens nyttiga enzymer.
Den smälta honungen håller sig flytande i några veckor innan den åter kristalliserar sig. Honungen kan också värmas utan lock i mikrovågsugn. Kör korta intervaller på svag effekt. Mindre mängd honung kan smältas direkt i kastrull eller stekpanna på svag värme. För mer fastare honung förvara den svalare eller i kylskåp.

En del honung motsvarar två delar socker, du kan således byta ut socker mot honung i de flesta recept, dock förstörs en del av enzymerna och näringsämnena vid upphettning över 45 grader.  1 dl honung = 2 dl socker.

Honung kan hjälpa eller lindra vid halsont, hosta, eksem samt en rad olika åkommor eller sjukdomar samt även nyttjas vid viktnedgång. Den har även liknande egenskaper som antibiotika och kan i viss mån förebygga infektioner, framförallt honung med mycket ljung.
Honung kan även med fördel användas som ansiktsmask då honungen rengör utan att ta bort hudens naturliga oljor. Den kan också användas på brännsår, liggsår eller insektsbett då den lindrar smärtan och stimulerar läkningen. Honung har även en svagt laxerande verkan.
Kan även användas vid hårtvätt då den ger ett glänsande, mjukt och lättkammat hår.
pH-värdet är normalt 3,2-4,5 vilket gör att syrorna i den även har en antibakteriell inverkan.

Honung kan även användas för att snabba på rotutvecklingen på sticklingar. Honungen är svampdödande, antibakteriell samt hjälper plantorna att rota sig.